Kustannusten nousu taloyhtiössä

Asumiskustannusten nousu taloyhtiöissä on ajankohtainen aihe, joka näkyy yhtiön arjessa. Kustannusten nousuun voi olla useita syitä. Sähkön, lämmityksen ja veden hinnat ovat jatkaneet nousuaan tasaisesti ja se on vaikuttanut suoraan taloyhtiön kuluihin. Taloyhtiön ikääntyessä rakennusten ylläpito ja korjaaminen voi olla iso menoerä yhtiölle. Lisäksi uusien määräysten ja standardien noudattaminen tuo taloyhtiölle lisäkustannuksia. Yhtenä esimerkkinä on pelastuslain muutos, jonka myötä palovaroittimet siirtyvät taloyhtiön vastuulle vuoden 2026 alkuun mennessä ja tämä tuo myös yhtiölle kustannuksia. Taloyhtiön hallinnon ja isännöinnin kustannukset tuovat kuluja taloyhtiölle, kun entistä useammin käytetään ulkopuolisia asiantuntijoita tai palveluita sen sijaan, että näitä asioita hoidettaisiin yhtiön omin voimin.


Talousarvion laadinnassa tulot ja menot tasapainoon

Talousarvion laadinnassa kustannusten nousu tulee huomioida ja pohtia onko yhtiöllä jotain kuluja, joissa voidaan puolestaan säästää. Taloutta tulee suunnitella pitkällä aikavälillä ja varautua kustannusten nousuun. Tämä auttaa tasapainottamaan budjettia ja välttämään yllättäviä menoja. Vastikkeiden tasoa määritellessä tulee tulojen ja menojen olla tasapainossa. Käytännössä tämä on tarkoittanut useiden taloyhtiöiden kohdalla jatkuvaa hoitovastikkeen korottamista, että taloyhtiön menot on saatu vuositasolla katettua. Se ei ole monissakaan taloyhtiöissä mahdollistanut sitä, että yhtiössä olisi onnistuttu keräämään puskuria mahdollisia yllättäviä kuluja varten. Taloyhtiön maksuvalmiutta voidaan pitää hyvänä silloin, kun yhtiön tilillä on kahden tai kolmen kuukauden vastikkeiden määräinen rahasumma.


Ennakoinnilla ja suunnittelulla kustannuksia voidaan yhdessä hallita

Kustannusten nousun ennakointi on tärkeää taloyhtiön talouden hallinnan kannalta. Kustannuksista on hyvä keskustella säännöllisesti taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän kesken. On tärkeä olla ajan tasalla energian, rakennusmateriaalien ja muiden keskeisten kustannustekijöiden hintakehityksestä. Tällä tavalla voidaan ennakoida mahdollisia hinnankorotuksia ja varautua niihin ajoissa. Säännöllinen palveluntarjoajien kilpailutus voi auttaa löytämään edullisempia vaihtoehtoja ja pitämään kustannukset paremmin kurissa. Tarjouksia on hyvä pyytää useilta toimijoilta ja vertailla hintoja.

Taloyhtiössä on hyvä Investoida energiatehokkuuteen, kuten lämmöneristykseen ja energiatehokkaisiin laitteisiin. Tällä tavalla voidaan vähentää energiakustannuksia pitkällä aikavälillä. Taloyhtiön vakuutukset on hyvä tarkastaa säännöllisesti ja varmistaa, että ne kattavat mahdolliset riskit. Tämä voi auttaa välttämään yllättäviä kustannuksia vahinkotilanteissa.

On tärkeää, että taloyhtiön asukkaille avataan taloyhtiön taloustilannetta ja asumisen kustannuksista keskustellaan esimerkiksi yhtiökokouksessa.  Osakkailla on oikeus olla tietoisia yhtiön taloustilanteesta ja osallistua aktiivisesti taloyhtiön päätöksentekoon. Yhteistyö ja avoin viestintä voivat auttaa yhdessä löytämään ratkaisuja kustannusten hallintaan. Se voi auttaa pitämään asumiskustannukset kohtuullisina taloyhtiön yhteisen edun näkökulmasta. Ennakointi ja suunnitelmallisuus ovat avainasemassa kustannusten nousun hallinnassa.

Samankaltaiset artikkelit